Hej gott folk jag har fått ett mail från en  läsare

han heter  dan inge lövhage  och han har gjort ett repotage om

en motorlegend i Sverige. Stort tack dan inge för dessa fina bilder o repotage.

Kommer mera racingbilder på v8 bilar längre fram

     Ha de nu gott alla / steff       

 

                     Foto och text    Dan.inge lövhage

 

 

Motorlegenden Erik Berger

1925-07-18

 

Möte med motorlegenden Erik Berger som fortfarande är aktiv som racingförare 87 år gammal. Besökte Falkenbergs motorbana i sep 2012 i samband med Historisk racing. På plats fanns många ”gamla” förare som varit aktiva under sin ungdom, och nu fått återfall av tävlandet.  Kända namn som Rolf ”myggan” Nilsson, Rune Tobiasson med många flera. Men frågan är om inte Erik Berger är unik ? Tävlar fortfarande i en ålder av 87 år.

Började tävla 1947 och har en diger meritförteckning. Fick sedan ett ”återfall” när han började tävla i historisk racing 1997, och håller sedan dess fortfarande på med detta. Har ett team tillsammans med sonen Anders som är i 50 års åldern. Erik berättade att han även i år fått tillbaka de mekaniker som han hade för ca 45 år sedan. Om jag förstod det rätt så var det tre bröder, alla fanns på plats. Dom hade kommit hem till Erik och frågat om han ville att de skulle följa med och ”skruva”. Erik hade svarat ja givetvis, och så blev det.  Detta skedde inför året efter att Erik haft ett antal olika mekaniker de senaste åren sedan återfallet.

När man tittar på racet som Erik medverkar i så kan man inte i sin vildaste fantasi tro att ”gubben” är 87 år gammal. Han kör i den främre delen av fältet. Sonen Anders var den som låg i täten, tätt följd av de” gamla”. Erik hade en tuff fight med både Rune Tobiasson och Rolf ”myggan” Nilsson.  Det skilde inte många sekunder per varv mellan far och son.  När Jag besökte Kinnekulle ring i början på 2000 talet var det Erik som ständigt låg i täten, då fick sonen Anders vackert jaga. Men fortfarande alltså ganska jämna.

Har träffat Erik några gånger tidigare genom åren i samband med besök på tävlingsbanorna samt även vid besök i hans affär i Bengtsfors. Tror det var någon gång i början på 2000 talet som jag var på besök i affären och han berättade då om ”återkomsten” till tävlandet. Han har drivit Bergers  lek & bosättning under alla år som nu sonen driver vidare.

Bilarna de nu tävlar med är av märket Ford Escort MK 1 med den värsta sorten av motorer i. Erik kör en högerstyrd och sonen Ander kör en vänsterstyrd. Båda lackade i samma lila färg.

Ja det är väl få förunnat att kunna vara så pigg och kry vid 87 års ålder att man kan köra racerbil som i ungdomens dagar. Bara att hoppas att man får se Erik många år till framöver på banorna.

 

Motormannen Erik Berger i ett nötskal

 

Tävlingsdebut 1947

 

Genombrottsår 1960 med bland annat klasseger i Midnattssolsrallyt.

 

Svensk mästare på Isbana (sjöis)

 

1962-63-64-69-70-71

 

Svensk mästare på bana (asfalt) 1962-66-68-69

 

Totalt 24 SM-medaljer vara 10 guld, 7 silver och 7 brons.

 

Närmare 800 biltävlingar av alla de slag – rally, OT, backe, is och asfalt.

 

Årets idrottsman bland NWT:s läsare 1960.

 

Bohuslänningens guldmedalj 1966.

 

Stor grabb nr 13 1967.

 

Dalslandsmedaljen 1971.

 

Mycket framgångsrik i historiska cupen för standarvagnar från 1997 – fortfarande 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  LITE ANDRA GOA  RACINGBILAR

 

 

 

 

 

Tags: | Categories: Reportage
Kommentarer är stängt